Menu Sluiten

Welzijn en Participatie

Wat kan de Buurtsportcoach Sport en Gezondheid voor u doen als welzijnsprofessional in de Rivierenbuurt/Stationsbuurt?
Dat voldoende bewegen een positief effect heeft op de lichamelijke gezondheid en conditie is bekend. Een ander belangrijk voordeel van sporten en bewegen is dat het bijdraagt aan het gevoel van welzijn. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat voldoende bewegen het welzijn verbeterd en dat mentale gezondheidsklachten zoals depressie, stress en angst voorkomen of verminderd kunnen worden. Ook draagt sporten en bewegen bij aan een verhoogde participatie in de maatschappij. Er ontstaat een positief sociaal klimaat waarin deelnemers sociale vaardigheden en skills kunnen ontwikkelen waarmee ze hun eigen zelfredzaamheid vergroten, nieuwe vriendschappen aangaan en hun sociaal netwerk uitbreiden.

Het doel van de Buurtsportcoach is daarom ook om het welzijn en de participatie van bewoners van de Rivierenbuurt en de Stationsbuurt te verbeteren door middel van structureel bewegen. Ongeacht gender, culturele achtergrond, seksuele geaardheid, financiële middelen,  leeftijd of beperking. De Buurtsportcoach is er voor alle volwassenen die (meer) willen bewegen.

Sport heeft de kracht om de wereld te veranderen. Het heeft de kracht om te inspireren. Het heeft de kracht om mensen te verenigen. Sport kan hoop creëren waar er ooit alleen wanhoop was – Nelson Mandela

Wie kunt u doorverwijzen of aanmelden bij de Buurtsportcoach?

  • Bewoners die structureel onvoldoende bewegen (volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen)
  • Bewoners die door omstandigheden een afstand hebben tot de arbeidsmarkt
  • Bewoners die graag deel willen nemen aan beweegactiviteiten in de wijk of deze zelf willen organiseren
  • Bewoners die verhoogde gezondheidsrisico’s lopen of deze al hebben door hun ongezonde leefstijl (overgewicht, depressiviteit, hoge bloeddruk, diabetes, slijtage gewrichten etc.)
  • Bewoners die met mentale klachten kampen (depressiviteit, eenzaamheid, vermoeidheid, slecht zelfbeeld, eenzaamheid etc.)

Aanmelden van bewoners
Aanmelden is mogelijk via onderstaande gegevens. Na uw doorverwijzing naar Buursportcoach David zal de bewoner uitgenodigd worden voor een intakegesprek. In dit gesprek zal er gekeken worden naar wat de behoeftes en wensen zijn en gaat zij samen met de bewoner op zoek naar een passende beweegactiviteit.

Heeft u vragen omtrent aanmeldingen of wilt u een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek dan kunt u altijd contact opnemen met Buurtsportcoach David via e-mail of per telefoon: 06-11129126

Het belang van sport en bewegen voor ouderen
Ook de specifieke doelgroep ouderen voldoet niet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten en emotionele klachten zoals depressiviteit of eenzaamheid.
In een samenleving waarvan de bevolking snel vergrijsd terwijl men langer zelfstandig blijft wonen is het belangrijk om deze klachten tegen te gaan door preventief te werken en sport en bewegen in te zetten als middel.

Sporten en bewegen draagt bij aan de verbetering van de emotionele en mentale welzijn van ouderen. Het verminderd kwetsbaarheid en vergroot zelfredzaamheid. Ook zorgt structureel bewegen voor een vergroot gevoel van zelfvertrouwen en geluk en een verbeterde kwaliteit van leven. Een ander belangrijk voordeel van bewegen voor ouderen is dat het leidt tot meer sociale contacten en sociale steun. Sport en bewegen is daarom een ideaal wapen tegen eenzaamheid.

Daarbij kan sporten helpen bij het verkleinen van de kans op dementie. Wilt u meer informatie over hoe sporten kan helpen tegen dementie? Klik op onderstaande afbeelding. Wilt u gaan bewegen neem contact op met buurtsportcoach David.